Akne

Gotovo da nema čoveka kod koga se bubuljice nisu pojavile u toku života. Najčešće se javlja na licu (čelo, obrazi, brada), grudima i leđima, gde se nalaze uvećane i veoma aktivne lojne žlezde.

Akne

Postoji genetska predispozicija u nastanku ovog poremećaja, tako da ako je neko od roditelja imao akne u mladosti, velika je verovatnoća da će ih i deca, u nekom obliku, imati. Retko spoljni uticaju dovode do nastanka akni. Neki kozmetski proizvodi za negu kože i kose mogu da ih pogoršaju. Lekovi: steroidi, liijum, neki antiepileptici i jodidi mogu potpomoži u nastanku akni. Takođe, različiti hormonalni poremećaji  praćeni su pojavom akni.

Saznajte sve o aknama, zašto nastaju, koje su tipične zablude kada je reč o aknama, kao i kako se rešiti akni i svih negativnih posledica koje one ostavljaju.

Zašto nastaju akne?

To je složen proces. Smatra se da su četiri ključna faktora odgovorna.

 1. Polni hormoni su inicirajući. Na lojnim žledama u koži postoje receptori za ove hormone. Oni regulišu aktivnost žlezda (koja je individualna), žlezde rastu, povećava se njihova aktivnost, stvara se više sebuma (loja) i koža postaje masnija.
 2. Višak sebuma (loja) razvodnjava površni sloj lipida na koži. Dolazi do relativnog smanjenje koncentracije linoleične kiseline na površini kože, i to može biti okidajući faktor u nastanku komedona. Takođe, i
 3. povećana produkcija sebuma vodi ka stvaranju komedona – mitisera. Stvaraju se određene proinflamatorne supstance. Čelije u izvodnim kanalićima žlezda se brzo dele i otpadaju stvarajući grudvice, koje uz lepljiv sebum stvaraju čep koji zatvori pore. I, na kraju,
 4. bakterije P. Acnes – normalne statnovnici kože, imaju sve uslove se razmonožavaju u folikulu, razvija se zapaljenje i nastaju akne.
 • akne mogu da bole
 • mogu izazvati psihičke tegobe
 • mogu ostaviti ožiljke
 • težak oblik akni, acne fulminans, može biti praćen groznicom, povišenom temperaturom, otokom i bolom u zglobovima, i drugim sisitemskim znacima
 • podjednako često se javljaju kod svih rasa
 • češće su kod mladića, nego kod devojaka u ranoj mladosti
 • ali, se zato u zreloj dobi češće javljaju kod žena, nego kod muškaraca

Zablude o aknama

Postoje brojne zablude o aknama,kako nastaju i kako se leče. Evo nekoliko najčuvenijih. Naveli smo ih jer mogu dovesti do trajnih, eventualno, teških posledica.

Zabluda br.1: Akne su posledica loše higijene. Ukoliko u ovo poverujete i perete vašu kožu suviše često i jako, može se čak i pogorašati vaše stanje. Isuviše jako trljanje i pranje će, ustrvari, iritrirati kožu i pogoršati akne. Savet: nežno perite lice dva puta dnevno blagim sapunom, utapkajte višak vode peškirom i koristite prepisanu terapiju za akne.

Zabluda br.2: određena hrana dovodi do nastanka bubuljica. Obimne i velike studije su pokazale da ne postoji veza između neke hrane i bubuljica. Akne nastaju zbog drugih uzroka. Drugim rečima, hrana ne izaziva akne. Ni čokolada. Ni prženi krompirići. Ni pica. Kod nekih konzumiranje određene hrane može pogoršava njihove bubuljice. Određena hrana može samo da pogorša , ali nikako da ih izazove. Ako je tako, izbegavajte takvu hranu. Osim toga, pravilna ishrana uvek radi za vaše zdravlje. Ali, da ponovimo, prema naučnim dokazima, ukoliko se akne pravilno leče i koža pravilno neguje nikakva hrana neće uticati na njih.

Zabluda br. 3: Stres izaziva bubuljice. Svakodnevni stres nije važan faktor u nastanku bubuljica. Veliki i teški stresovi mogu da izazovu pojavu akni na koži koja je već sklona pojavi bubuljica. Takođe, koža se menja tokom godina i može da postane osetljivija i na spoljne i unutrašnje faktore.

Zabluda br.4: Bubuljice su samo kozmetički problem. Da, naravno, bubuljice utiču na izgled i nisu ozbiljna pretnja vašem zdravlju. Postoje teški oblici akni, praćenih bolovima i viskom temperturom. Neki oblici akni su u vezi sa drugim oboljenjima. To je prvenstveno bolest kože, koja ako se ne leči može ostaviti ružne ožiljke. Bubuljice mogu dovesti do psihičkih tegoba. Bubuljice same po sebi, kao i ožiljci koje ostavljaju, mogu da utiču na samopouzdanje.

Zabluda br. 5: Treba ih samo pustiti i one će same proći. Uistinu, može se destiti da se povuku. Ukoliko traju i kozmetski preparati koje ste koristile ne daje efekta, posetite dermatologa. Nema razloga da, uz današnju terapiju, neko ima akne ili ožljke od akni.

Zabluda br. 6: Masturbacija izaziva/sprečava nastanak bubuljica. Ne postoji nikakva veza između ove dve pojave. Naravno, usled hormonske aktivnosti u pubertetu nastaje interesovanje za seks. Da naglasimo, iako se i masturbacija i bubuljice najčešće javljaju u isto vreme, mastrubacija ne utiče na pojavu bubuljica, niti ih može sprečiti.

Zabluda br.7: ceđenje mitisera – zabluda koja može ostaviti ožiljke Predrasude i zablude je najteže ispraviti Najčuvenija je ona po kojoj bubuljice nestaju ukoliko se radovno istiskaju. Ne samo da je to pogrešno, već vam može oštetiti kožu i ostaviti trajne ožiljke. Iako je veoma izazovno istiskivati mitisere, ipak to ne činite. Imate već šanse da stanje pogoršate, a ne da ga popravite! Mitiseri (komedoni) se ne istiskuju, pogotovu ne u kućnoj varijanti. Najčešće mitiseri, potpuno formirani, se i ne upale ukoliko se ne diraju. Trauma usled istiskivanja će:

 • oštetiti sebacealne (lojne) žlezde i okolno tkivo, i
 • najverovatnije utisnuti deo sadržaja dublje u kožu.

Tako najčešće nastaje zapaljenska (inflamatorna) reakcija zbog povrede kože i razmnožavanja bakterija unutar komedona.

Lečenje akni

Najčešće se oboleli sami leče, pa traže stručnu pomoć kada je prekasno. Mnogo je preparata na tržištu i neki od njih čak i lažno tvrde da potpuno oslobađaju od akni. Zlatno pravilo svakog lečenja je, da ono što je delovalo vašem prijatelju ne znači da će delovati i vama, i da, skuplji proizvod ne znači i da je bolji. Cilj lečenja je da se povuku već postojeće promene i da se spreči nastanak novih. Sastoji se od sledećeg:

 • smanjiti stvaranje sebuma
 • smanjiti broj bakterije P. Acnes
 • smiriti postojeću upalu i sprečiti nastak nove

Savremena terapija se može sprovoditi lokalnim preparatima ili sistemskom terapijom. Za koji oblik lečenja će se dermatolog odlučiti zavisi od više faktora, a najvažniji je stanje kože tj. raširenost i težina bolesti. Postoje tretmani i terapijski postupci koje obavlja dermatolog, a može da se prepiše određena kućna nega. Određuje se na osnovu kliničke slike i površine kože koja je zahvaćena. Kod manje raširenih lezija i niskog stepena upale koriste se lokalni preparati.

 1. Retinoidi (derivati vitamina A) deluju protivupalno i komedolitički. Mogu se koristiti sami ili u kombinaciji sa drugim lekovima. Najčešće se koriste adapalen, tazaroten i tretinoin. Postoje u obiku krema ili gelova različite koncentracije. Primenjuju se jedanput dnevno, uveče, na čistu i suvu kožu. Ujutro neophodno je nanošenje hidratantne kreme, sa UV zaštitom. Ukoliko se jave znaci upale, crvenilo i perutanje kože, preporučuje se da nanose svaki drugi ili treći dan. Lokalno se mogu nanositi i
 2. antibiotski preparati, čija je uloga u smanjivanju broja bakterija P. Acnes. Primenjuju se jedanput ili dvaput dnevno. Međutim, nekontrolisana primena može dovesti do stvaranja rezistencije mikroorganizama. Sam benzoil peroksid ima, takođe, antibakterijsko delovanje. Može se koristiti u vidu losiona, sapuna, gela, jedanput ili dvaput dnevno. Delije na P. acnes, ali ne izaziva rezistenciju. Uvek se primenjuju po savetu lekara, nikako na sopstvenu ruku!

Kod teških oblika bolesti primenjuje se sistemska terapija. Koriste se:

 1. antibiotici
 2. hormonska terapija
 3. retinoidi. Izotretinoin (derivat vitamina A za sistemsku primenu) je veoma efikasan i dovodi do potpunog povlačenja promena kod skoro svih bolesnika, a efekat je dugotrajan, čak i nekoliko godina.

Uvek treba pristupati individualno. Ukoliko niste zadovoljni dosadašnjim uspehom vaše terapije, potražite savet dermatologa. Na osnovu vašeg stanja dermatolog će odlučiti koja terapija je za vas.

Vodič za lečenje akni

U zavisnosti od vaše terapije, trebalo bi da se držite određenih pravila, osim ukoliko Vam Vaš dermatolog ne kaže drugačije:

 • ne istiskujte i ne čačkajte bubuljice! Tako se mogu pogoršati i inflamacija se može proširiti. Komedone može da uklanja samo dermatolog ili obučena medicinska sestra,, koji će to ućiniti u ordinaciji sterilnim instrumentima. Nemojte to raditi sami u kućnim uslovima! Ceđenjem ispred ogledala često napravite još gore
 • budite strpljivi, za svako lečenje je potrebno vreme
 • koristite nekomedogene preparate
 • izbegavajte sve što može pogoršati vaše stanje: ulja, aerozagađenje, iritantne tkanine ili sportsku opremu i slično
 • umivajte se blagim sapunima uz nežne pokrete, a vodu utapkate peškirom. Žustro pranje i trljanje mogu samo da iritiraju vašu kožu i pogoršaju akne. Tako nećete „očistiti“ lice, akne treba lečiti na pravi način.
 • neki preparati mogu da izazovu osetljivost na sunce i uv (ultraljubičasto) zračenje, pa je potrebno koristiti zaštitne preparate
 • sunčanje izbegavajte jer nije efikasno. U početku zamaskira, a kasnije pogorša stanje!
 • kozmetika: koristite nekomedogene i dermatološki ispitane proizvode. Ponekad, u prvim nedeljama terapije, zbog proizvoda koji suše kožu i iritiraju je, moguće je da to stanje neki proizvodi još više pogoršaju. Uvek se savetujute sa vašim dermatologom o kozmetskim proizvodima.
 • izbegavajte tečne pudere! Manje iritiraju rumenila i senke za oči. Korektori u vidu zelene boje, posebno formulisani za aknoznu kožu, najbolje su rešenje za kamuflažu.

Lice je čisto! Prestanite sa terapijom samo ukoliko Vam je to savetovao dermatolog. Ukoliko prerano prestanete, a to je obično sa prvim poboljšanjem, moguće je da će se stanje pogoršati i vratiti na staro.

Ožiljci kao posledica akni

Čak i nekoliko meseci mogu postojati tamne fleke, na mestima gde su bile bubuljice. To je normalna pojava, nazivamo je postinflamatorna hiperpigmentacija. To je prolazno stanje i kada se povuče ostaje zdrava koža. Kod tamnoputih osoba fleke mogu dugo trajati. Pravilni tretman od strane dermatologa može se smanji verovatnoći od nastanka ovakvih fleka. Ožiljci nastaju kao posledica reakcija organizma na zapaljenske procese u koži. Nastaju na mestima povrede tkiva. To su vidljivi tragovi nekadašnje povrede i obnove tkiva. Kod akni, više uzroka dovodi do nastanka ožiljaka: osetljivost na sebum i inflamatorni odgovor na sebum, bakterije i na mrtve ćelije u folikulima sebacealnih žlezda. Razlikujemo dva tipa ožiljaka:

 1. ožiljci iznad nivoa kože. To mogu biti keloidi i hipertrofični ožiljci. Keloidi su jako uvećani ožiljci i mogu biti znatno preko granica ožiljka. Hipertrofični oziljci su u graicama ožiljka, samo su uvećani. Reč hipertrofija znači “uvećanje“ ili “preterani rast“. Obe vrste nastaju tako što se tokom ožiljavanja stvaraju veće količine kolagena, koji čini osnovu svakog ožiljka. Višak kolagena stvara fibrozne mase, koje izgledaju kao ružičasti, čvrsti, glatki, uglavnom nepravilni ožiljci. Keloidi, veliki ožiljci, se javljaju često kod članova jedne porodice, pa se može govoriti o naslednoj sklonosti. Obe vrste ožiljaka mogu da se tokom vremena smanje, ali ne ne gube nikada u potpunosti.
 2. ožiljci ispod nivoa kože: češći su od gore pomenutih. Razlikujemo nekoliko vrsta. Mogu biti veoma sitni svega milimetar veliki, mekani, do tvrdih, širokih, i do nekoliko centimetara u prečniku.

Kada postoji povreda tkiva organizam burno reaguje i teži da što pre popravi defekt. Postoji lična predispozicija za nastanak ožiljaka. Ožiljci uglavnom ostaju posle velikih i dubokih akni. Ožiljci nastaju jer se inflamacija zahvatila duboke slojeve kože. Kod nekih se tokom života ožiljci veoma malo menjaju, dok kod drugih se smanjuju i mogu postati skoro nevidljivi. Takođe, doživljaj ožiljaka je različit. Neki skoro da ih i ne prmećiju. Drugi, opet, ih doživljavaju veoma teško. Nekada je teško predvideti da li će se javiti ožiljci i u kojoj meri. Isto tako je nezahvalno, neki put, predviđati uspešnost terapije. U suštini, jedini način da sprečite nastanak ili širenje oziljaka je da se rano počne saadekvatnom terapijom, i da ona traje dovoljno dugo.

Kako se leče

Posle nekolko tretmana, uzdignuti ožiljci postaju mekši, manje su uzdignuti, postaju približni okolnoj koži. Ulegnutu ožiljci, ispod nivoa kože, stapaju se sa okolnom kožom, postaju mekši, manje su uočljivi, neravnine i nabori okolne kože postaju manji. Ubacivanjem aktivnih substanci, kao što su hijaluron, kolagen, elastin i dr., popunjavaju se defekti, a koža se podstiče da se sama regeneriše. Neki se ožiljci ne mogu u potpunosti eliminisati, ali se njihov izgled može značajno popraviti. Ovakvim postupcima moguće je korigovati ožiljke nastale od akni. U zavisnosti od vrste ožiljka zavisi i tetman. Uvek je neophodno dobro proceniti kakav rezultat možemo dobiti, koji je postupak najbolji.

Akne kod odraslih

Problemi sa kožom javljaju se kod skoro svakoga u toku pubereta, ali postoje osobe koje sa godinama bubuljice ne napuštaju. Procenjuje se da oko 30% žena i 20% muškaraca u dobu između 20. i 60. godine života bori sa bubuljicama.

Nastaju zbog istog razloga kao i u pubertetu: pojačano lučenje sebuma (masna koža) i prisustvo bakterija na koži i u lojnim žlezdama. Postojanje hipersenzitivnosti ili povećane sinteze androgena (muških hormona) može biti uzrok nastanka akni. Svaka hormonska promena i poremećaj (i kod muškaraca i kod žena) utiče na pojačano lučenje sebuma: korstikosteroidna terapija, neki lekovi,  cistični jajnici, oboljenja štitase žlezde, dijabetes, trudnoća, menstruacija.

Postoje dva glavne tipa akni:

 • komedogene: sa mitiserima na vrhu; i
 • zapaljenske lezije: bolne upaljeni čvorići sa gnojem, različite veličine i dubine.

Kod većine akne se povlače sa godinama. Inače, one se ređe pojavljuju posle 44. godine života, a kod nekih žena tek posle menopauze.

U pubertetu koža je uglavnom puna mitisera, beličastih cisti i bubuljica sa gnojnim sadržajem uglavnom na čelu, središnjim delovima obraza i bradi,  mestimično na vratu , grudima i leđima. Koža mladih osoba je više sklona stvaranju mitisera, a pore se lakše zapuše.

A kod odraslih akne se pojavljuju više na donjim partijama lica, naročito oko usana i donje vilice. Uglavnom su u vidu upaljenih čvorića različite veličine koji su dublje smešteni u koži.

Nekoliko saveta…

 • suočite se sa činjenicama. Nemojte da poričete da akne nemaju uticaja na vaš život. Ako se osećate neprijatno kada se pogledate u ogledalo ili znate ili osećate da je vaša veza zavisi od vašeg neprijatnog izgleda, potražite pomoć.
 • saznaje osnovne činjenice o vašem stanju i kako se može lećiti. Doduše, postoji veoma mnogo zabluda, prema nekima način života ili higijenske navike su dovele do vašeg stanja. Ili da se kažnjeni zbog loše, tj. neadekvatne hidijene.
 • pomozite roditeljima kako bi oni pomogli vama. Oni, u najvećem broju slučajeva veruju u davno prevaziđena verovanja, koja su važila kada su oni bili mladi, kao na pr. da konzumiranje čokolade dovodi do nastanka bubuljica. Podrška u porodici je jedna od najvažnijih osnova u formiranju zdrave i stabilne ličnosti.
 • naučite osnovne činjenice o terapiji. Ukoliko se veoma uznemireni zbog bubuljica, pored dermatologa, ponekad nije suvišna i pomoć psihologa
 • ukoliko već imate ožiljke od bubuljica potražite pomoć dermatologa

Uloga dermatologa

Svaki slučaj treba pažljivo proučiti. Nema razloga da izgledate loše tako dugo ili tako dugo da se mogu stvoriti ožiljci, ne uz preparate koji postoje danas na tržištu. Još jedna opaska: kozmetičari, koji nisu osposobljeni za ovakve terapijske postupke, rade jednu stvar koja može zančajno da pogorša stanje. Lice zagrevaju raznim toplim maskama i parenjem, kako bi raširili pore i na taj način “lakše“ istisnuli sadržaj komedona. Ovakav postupak dovodi do toga da, usled toplote rašire krvni sudovu na licu, rašire pore, a zbog stiskanja i istiskivanja ošteti tkivo. Tako je omogućen ulazak bakterija u dublje slojeve kože. Osim toga, podstaknute toplotom sebacealne (lojne) žlezde su stimulisane da luče još više sebuma (loja). Tako, posle tretmana se veoma često javlja bakterijska infekcija. Takođe, posle nekoliko dana još je veće lučenja sebuma, nego obično, jer je podstaknuto toplotom. Do sledećeg tretmana lice, uglavanom, izgleda još gore nego što je bilo na početku. Čim se pojave znači upale oko mitisera potražite pomoć dermatologa. Crvenilo je znak upale i svako nestručno tretiranje može da ostavi posledice! Pravilnim lečenjem i negom možete da imate zdavo lice. Da li treba da posetite dematologa? Da bi ste došli do odgovora, pogledajte se i razmislite koliko akne utiču na kvalitet vašeg života.. Ukoliko se nalazite u nekom od sledećih izjava, posetite dermatologa:

 • nezadovoljni ste
 • nezadovoljni ste rezultatom iako koristite preparat protiv akni
 • imate ožiljke od akni
 • imate velike i bolne akne
 • ostaju tamne fleke

Ako ste već bili kod dermatologa i niste zadovoljni rezultatima, potražite drugog, Jer, pored savremene terapije i terapijskih postupaka nema razloga za neuspeh!
Pozovite nas

0638076063

Pišite nam

Dermatološke teme

Akne
Fotooštećenja kože

Većina belaca ispoljava znake fotooštećenja pre 50. godine života, u značajnom je porastu pojava karcinoma kože

Akne
Sunčanje

Mnogi vole sunce. Dobro se osećamo i, u kratkom periodu posle sunčanja, i izgledamo bolje

Akne
Mladeži i promene na koži

Napokon se jednostavno, bezbolno i precizno mogu otkriti sve promene na koži našeg tela

Akne
Mladeži

Kod većine ljudi mladeži se javljaju u toku detinjstva, obično između 6 i 12 godine

Akne
Dermoskopija

Dermoskopija (dermatoskopija, epiluminescentna mikroskopija) je najsavremenija dodatna dijagnostička metoda koja omogućava još precizniju dijagnozu pigmentnih lezija

Akne
Rosacea

Rozacea je hronična bolest koja zahvata kožu lica u vidu crvenila i povremenih epizoda zažarenosti

Akne
Pojačana maljavost

Rast dlake je pod kontrolom hormona. Pre puberteta dlake po telu su sitne, tanke i svetle (velus dlaka)

Akne
Akne

Najčešće se javlja na licu (čelo, obrazi, brada), grudima i leđima, gde se nalaze uvećane i veoma aktivne lojne žlezde.

Akne
ABCDE algoritam

Prepoznavanje potencijalnog melanoma predstavlja veliki izazov i za doktore.

Akne
Melanom

Melanom je najmaligniji tumor kože kao i jedan od najmalignijih tumora uopšte

Akne
Benigne promene na koži

U zavisnosti od konstitucije, kvaliteta kože i nasleđa mogu biti veoma diskretne i malobrojne, dok kod nekih osoba može ih biti na stotine

Akne
Karcinomi kože

Kod svakog može nastati karcinom kože, a taj rizik se povećava sa godinama. Postoji i individualna sklonost, neke osobe su u većem riziku.